Resa med hunden

Resa med hunden

Tysk Schäferhund är en hundras som härstammar från Tyskland där man redan år 1899 grundade den Tyska schäferföreningen. Efter första världskriget hyllades schäferns egenskaper som på så sätt gjorde att hundens populäritet ökade markant.

Schäferhunden fick sedermera stora uppdrag inom krigsmakten och än idag har ordningsmakten en stor hjälp av Schäfern, bland annat under Demonstrationer, och andra tillställningar, samt genom tulltjänsten då schäfern, likt många andra hundraser har ett luktsinne vi människor bara kan drömma om.

Enligt SKK så ligger schäferhundens Fysiska hälsa på strax över genomsnittet, och då handlar det om hudsjukdomar och sjukdomar som påverkar hundens rörelser i form av ledbesvär. En typisk schäfer är mellan 55-65 cm i mankhöjd. Och finns i både långhåriga och korthåriga raser.

Att tänka på när du skaffar Schäfer

Ta reda på så mycket du bara kan om SKK:s Avelsdata och schäferhundklubbens avelsinformation. Du kan även kontakta Schäferhundklubbens avelsinformation.

Du bör också ha vertskapen om att en schäferhund dagligen behöver motion minst två gånger om dagen. En schäfer är också väldigt social, vilket gör att du som husse/matte måste kunna lägga tid på din hund. Om du som har skaffat hund har svårt att namnge ditt nya djur så kan vi berätta att de vanligaste hundnamnen är Molly och Bella. Skulle du däremot skaffa en hane så är Ludde och Bamse två namn som är väldigt vanliga i hundsammanhang.

Något du också ska tänka på är att en schäferhund vanligtvis bli mellan 9-13 år gammal. Därför kan det vara bra att planera hur ditt liv kommer att se ut det kommande decenniet. Givetvis finns det möjlighet att placera din hund på ett hunddagis, men det kan också blir en väldigt stressig miljö.

En oförglömlig upplevelse

På tal om stressig miljö så för det  mig in på tankarna Inför Fotbolls-VM ryssland så går det inte sluta tänka på vad som var roligt när man besökte EM 2016! Vi åkte dit med min Schäfer vid namn Charlie. Detta var Charlies första resa utomlands och vi såg till att han var vaccinerad med allt som behövdes.

Vidare kom vi efter en lång bilresa äntligen ner till Ukraina. Vi stannade i Tyskland, som ur ett historiskt perspektiv är Schäferns hemland. Charlie trivdes jättebra och uppskattade varenda stopp. När vi väl kom ner till Ukraina så fick Charlie bo på ett hundpensionat, där han blev väl omhändertagen och mådde som en kung.

Matcherna i sig var ingen höjdare och när Mikael Lustig tappade stolpen på hörnan gjorde Andriy Shevchenko inga misstag. 1-0 och för en gångs skull änskar att jag fick lov att vara Charlie och vara på ett hundpensionat. När vi sedan blivit utslagna så åkte jag och Charlie runt i Europa. Vi hann med en sväng till Frankrike där vi tillsammans såg solnedgången längs den franska rivieran. Just dessa ögonblicken är sånt man aldrig glömmer och då talar jag både för mig och för Charlie.

När vi äntligen kom hem och lyckats med att gå vidare från Fotbolls-EM i Ukraina så var vi tillbaka i den vardag vi annars så ofta finner oss tillfredställda vid.