springer spaniel

I början när hundar kom till världen var det inte som sällskapsdjur åt människan men idag är hunden människans bästa vän. Det finns väldigt många olika raser och här går vi igenom några av de mest vanliga hundraserna som människan har som sin trogne vän idag.

springer spaniel

Cocker Spaniel

Cocker spaniel kommer från Storbritannien och är en väldigt populär form som sällskapshund. För bara några år sedan var Cocker spaniel den sjätte mest vanliga hundrasen människor i Sverige hade som sällskapshund. Rasen döptes efter woodcock som är det engelska namnet för morkulla.

Cocker Spaniel känner de allra flesta till som en sällskapshund. Rasen är populär som spårhund och inom agilityvärlden men även genrer som lydnad, freestyle och jakt.

En Cocker Spaniel är cirka 40 cm i höjd och väger mellan 13-15 kg. Pälsen är av så kallad silkestyp och behöver trimmas var tredje månad. För optimal päls krävs det dock att du borstar hundens päls dagligen så den blir skön att klappa.

beethovens puppies

Sankt bernhardshund

Du har säkert sätt en Sankt Bernhardshund i en av de klassiska Beethovenfilmerna?! Den älskade hundrasen härstammar från alplandet Schweiz och är en molossertyp vilket innebär att den går under kategorin bergshundar. Huvuduppgiften för en Sankt Bernhardshund har dock i de allra flesta fall varit som vallhund eller boskapsövervakare. Idag är Sant bernhardshunden dock framavlad som sällskapshund.

Den gigantiska hunden är väldigt långhårig och en konsekvens av olika korsningar på mitten av 1800-talet. En Sankt bernhardshund är likt en kroppsbyggare väldigt muskulös och kan väga mellan 60-100 kg. Trots sin storlek är det en väldigt snäll och vänlig sällskapshund men som även kan va på sin vakt och beskydda ditt hem.

greyhound racing

Greyhound

Den stora hundrasen Greyhound är en hundras från Storbritannien och används mest i hundkapplöpning. Vad namnet kommer ifrån är oklart men vissa teorier säger att det kommer från fornengelskans grech eller greg som betyder hund.

Eftersom en Greyhound har väldigt lugnt temperament så är de väldigt bra som sällskapshundar men trots sin vänliga inställning används rasen mest för hundkappslöpning och lite skämtsamt kallas hundarna för världens snabbaste soffpotatis. Genom att vara den snabbaste hundrasen av de alla mäter de en maxhastighet på cirka 70 km/h. Trots att den är så snabb är det den hund som har bäst uthållighet.

Greyhound har blivit väldigt populärt att spela på. Folk från hela världens oddsar på de älskade hundarna som löper så fint. Här kan du se fler spelbolag i Sverige som kunderna brukar vända sig till när de vill oddsa på Greyhound.

Cocker Spaniel puppy

Engelsk Springer Spaniel

Den engelska Springer Spaniel kommer förvånande nog från England. Den fungerar utmärkt som jägare mot fälthöns och annan småviltjakt. En springer spaniel fungerar ofta som sällskapshund men den kan även vara populär i vissa hundsporter. Anledningen till namnet Springer Spaniel beror på springing spaniels som beskriver sättet att jaga – där hunden markerar sitt byte för sin herre och sedan agerar efter kommando. Spanieln är känt för att vara väldigt aktiva och träningsnarkomaner vilket gör att många sportiga familjer väljer att skaffa sig en springer spaniel som sällskapshund.