Hur du kan se på dina favorithundprogram med hjälp av en VPN oavsett var i världen du befinner dig

Motion för hundar

Om du som stolt hundägare vanligtvis hoppar upp ur sängen och springer fram till dig hund och gladeligen går en långpromenad med den varje morgon och kväll så är det jättebra. Idag är det väldigt vanligt att ha hund och på köp-/säljsaljterna så finns där

Men för vissa människor kan det bli en plåga att skaffa hund eftersom man inte riktigt har någon vetskap om hur man stimulerar hundens mående. Därför tänkte vi gå igenom lite vad man som ny/nuvarande hundägare bör tänka på och det är viktig information som tål att upprepas. Du får aldrig glömma att din hund är som vilken familjemedlem som helst.

Tidiga problem

Redan i de tidigare åren kan hunden inneha genetiska problem. Därför är det otroligt viktigt att du som hundägare vet att du köper din hund från någon som du vet är seriös och vet vad hen håller på med. Vissa tikar får valpar vid varje löpning, vilket givetvis inte är bra för varken tiken eller för valparna. Även att hunden inte lär sig basala inlärningar som att inte kissa inomhus etc. Dessa problem att bestå långt in i hundens liv om man som husse/matte inte är tydlig i sin auktoritet.

Vidare så har har renrasiga uppfödare strikta direktiv från Svenska Kennelklubben, vilket gör att du som ny hundägare kan vara trygg med att valpens mor har haft det bra.

Något som också är viktigt är hur mentalt stabila föräldrarna till din valp har varit. En aggresiv far kan givetvis föra vidare det till sina valpar, vilket kan få förödande konsekvenser i framtiden.

Något som man bör tänka extra noga på innan man köper hund är hur ens egna hemförhållanden ser ut. Man bör exempelvis inte ha en stressad tillvaro eftersom hundar är extremt duktiga på att känna av andra individer. Om du som person är stressad så gör det din hund stressad också, vilket givetvis inte är bra. För att förklara vad som händer när du är stressad så är det för att kroppen överproducerar stresshormoner, vilket gör att hunden hela tiden behöver vara igång och röra på sig. När detta sker så får hunden en förhöjd nivå av hormonerna Adosterol, kortisol. Hunden får en ökad muskelaktivitet, vilket i sin tur kan ge stora beteendeförändringar.

Motion är viktigt

Det allra viktigaste är dock att man ger sin hund rikligt med motion. Enligt en undersökning från 1997 så visade det sig att 40% av hundar i sverige vilar mer än 20h /dygn. En procent som är förödande för hundarnas välmående. Hunden är ett aktivt djur och när den inte får motion som behövs orsakar det i många fall att hunden får beténdeproblem någon gång under sin livstid. Eftersom hunden behöver få ut sin energi, så är det därför ganska logiskt att det kan ske en betéendeförändring.

Därför vill vi påminna alla er hundägare därute att släppa internet för en liten stund. Ta på dig dina skor och ropa till din hund ”Ska vi gå ut”. Denna fras är nog den mest vanliga en hund förstår, förutom ”Mat”.