Att välja hund och skaffa den är bara början på det nya livet som husse eller matte. Hundar behöver precis som människor uppfostras för att utveckla goda vanor och för att bli lydiga familjemedlemmar. Hunden du skaffar ska vara trevlig mot både dess direkta omgivning såsom familj och bekanta, men även mot främlingar på gatan. Den ska exempelvis kunna uppföra sig även om den går utan koppel. En olydig hund kommer inte att lyssna på vad ägaren säger och den kommer inte att vara trevlig att ha att göra med, men hundträning är också för hundens egen skull; hundträning gör nämligen hunden både lyckligare och lydigare.

Det vanligaste och kanske mest effektiva sättet att träna sin hund är genom att använda så kallad positiv förstärkning. Det innebär att man helt enkelt belönar hunden när den gör som man säger. Detta kan man göra med exempelvis hundgodis, men det kan också vara med social belöning och uppmärksamhet. Försök att ta reda på vad just din hund gillar för att den positiva förstärkningen ska fungera ultimat. Ju gladare hunden blir av sin belöning desto snabbare och bättre kommer den lära sig.

En logisk följd av hundträning med hjälp av positiv förstärkning är att man ska undvika att klappa den eller belöna den när den har gjort något fel. Detta kan vara svårt för många då man i vissa fall kan känna behov av att trösta sin hund, men tänk på att det är du som ska bestämma över hunden och inte tvärtom. Hunden bör bestraffas när den gjort något fel, detta kan man göra genom att exempelvis säga nej samtidigt som man rycker i kopplet eller genom att ignorera hunden.

Träning av hunden bör påbörjas i stort sett direkt när man fått hem valpen. I början bör fokus ligga på att vänja hunden vid omgivningen såsom familj och husets planlösning. Det finns många bra kurser i hunduppfödning man kan gå vilket jag starkt rekommenderar för nybörjaren. Låt dock inte detta avskräcka dig, kom ihåg att hunden är människans bästa vän och hunduppfödning är bland det roligaste som finns!