Puppy Wearing Bow --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Att skaffa hund är inte så lätt som det kanske verkar. Det är en levande varelse och det är ett husdjur som kräver mycket mer uppmärksamhet och kärlek än många andra husdjur såsom katt, kanin eller hamster. Eftersom jag ofta får frågan om vad man bör tänka på när man ska köpa hund tänkte jag ta och skriva lite om detta.

Har du tiden?

Att skaffa hund kräver mycket av ägaren eller ägarna, och inte minst tid. Innan man skaffar en hund bör man vara på det klara med att man verkligen har den tid i sitt liv som krävs, särskilt i början när hunden fortfarande är valp. Det är en mycket god idé att skaffa valpen under sin semester, och att lägga sin semester enbart på att uppfostra och lära känna sin hund. Men det är som sagt inte bara när hunden är valp som den behöver uppmärksamhet. En vuxen hund bör inte vara ensam i mer än sex timmar dagligen.

Vad är det för ägare du köper hunden av?

Tyvärr förekommer det att hundar smugglas in och säljs och lever under väldigt dåliga förhållanden. Ett bra tips är att alltid träffa hunden hemma hos ägaren för att på så sätt se dess levnadsförhållanden. Många hundsmugglare vill träffas på parkeringsplatser och så vidare för att inte behöva visa hundens hemförhållanden. Köper man hund av hundsmugglare så sponsrar man inte bara hundsmuggling, hunden i fråga kan också ha både fysiska och psykiska men från sin uppväxt.

Hur ser hundens släkt ut?

Om möjligt, försök alltid träffa hundens nära släktingar såsom syskon eller föräldrar. Är de skygga? sjuka? och så vidare. Hundar precis som människor brås på sin släkt. Om hunden eller dess släktingar andas dåligt, haltar eller har problem med ögonen gör man bäst i att avstå från just den hunden eller valpen.