När man ska köpa hund finns det väldigt många olika raser att välja bland, och hundarnas personlighet och vilken omsorg de behöver varierar kraftigt mellan raserna. Det kan därför vara svårt att välja vilken ras man ska ha. Jag tänkte därför här skriva lite om hundraser och vad man bör tänka på när man ska välja.

Matchande personlighet

Det kanske viktigaste för att relationen mellan hund och ägare ska bli så bra som möjligt, och för att de bägge parterna ska få ut så mycket som möjligt av relationen är att ni trivs tillsammans. Tänk efter vad du själv som ägare tycker om, gillar du långa promenader och hårda träningspass? då bör du skaffa en hundras som gillar motion. Är du kanske mer bekväm av dig? då passar nog en mindre fysisk hundras bättre. Var ärlig mot dig själv, vissa hundar kräver väldigt mycket motion, och hundar kan leva väldigt länge. Har du tiden och orken? Många gör felet att de kanske vill starta ett aktivt liv och skaffar därför en hundras som kräver mycket motion men tröttnar efter ett tag, det gör dock inte hunden.

Miljö

Olika hundraser kräver olika miljö för att må bra. Vissa hundar vill ha nära till skog och natur, medan vissa trivs bättre i stadsmiljö. Anpassa valet av hundras till hur och vart du bor och hur du tänkte leva i framtiden.

Storlek och utseende

Skillnaden i storlek mellan olika hundraser kan variera stort. Generellt kräver större hundar mer motion, lek och mat. Större hundar är därmed ofta dyrare att uppfostra och inneha. Tänk också över om du exempelvis vill ha en långhårig eller korthårig hund. Det är inte bara utseendet som spelar in, tänk på att en långhårig hund kräver mer ansträngning då den måste badas och borstas oftare och mer noggrant än en korthårig hund.