När man skaffat och fått hem sin nya vän har äventyret bara börjat. Hundar är relativt osjälvständiga djur och det finns mycket att tänka på när det gäller skötsel av hunden. Jag tänkte därför i den här artikeln avslöja lite tips för nybörjaren när det kommer till hundskötsel.

Necessär till hunden

Det första man bör göra är att se till att skaffa en egen plats för alla hundens accessoarer, en necessär för hunden så att säga. Ha allt som har att göra med hundens hälsa i väskan så att den är lätt-tillgänglig när den behövs. Det kan vara bra att ha numret till veterinären nedskrivet och hundens registreringsnummer. Skaffa även en fästingplockare och klotång samt hundschampo.

Vaccinering?

Det finns fyra åkommor som alla hundar bör vara vaccinerade mot, dessa är hepatit, valpsjuka, kennelhosta och parvovirus.

Bilar och hundar

Hunden ska alltid sitta med hundsäkerhetsbälte eller i en bur om den åker bil. Se till att hunden har tillräckligt med vatten i bilen och lämna den aldrig ensam i en varm bil. Ser du en hund som blivit instängd i en varm bil bör du slå sönder rutan. Överhettning kan leda till dödsfall för hundar, tänk på att de inte kan svettas.

Bortsprungen hund

Det finns register på internet där man kan anmäla bortsprungna hundar samt se upphittade hundar. Finns den inte i registret bör man annonsera på internet och med flygblad. Om hundar hamnar ensamma för länge i exempelvis en skog kan de förvildas.

Hundkurs

Det kanske bästa tipset för att lära sig hur man bäst sköter sin hund är att gå på en hundkurs. Där får man i grupp med andra hundägare lära sig från erfarna hundägare vad man bör tänka på. Hundkurser brukar finnas på de flesta platser i landet, även på mindre orter. Det är både roligt och lärorikt.